Gezond & lekker
‘Goede spijsvertering komt voort uit eetlust en gezondheid uit beide’
- William Shakespeare
We zijn wat we eten!
Onze levensfilosofie of noodzakelijk kwaad..
Optimale voeding is het medicijn van de toekomst!
Eet gezond!
Groenten stomen: tot 50 % meer vitaminen, mineralen en smaakstoffen
dan bij koken in water
Niet onder water
Ben je niet zo’n stomer en wil je de groenten toch liever koken?
Dan behoudt je zo veel mogelijk vitamines en mineralen door zo min mogelijk water te gebruiken. Groenten hoeven niet helemaal onder water te staan om gaar te worden: 1 tot 2 centimeter water in een pan met deksel erop is genoeg om groenten en aardappelen te koken. Kook ook niet langer dan nodig is.
En snijdt de groenten niet te klein: hoe groter de stukjes zijn, hoe minder vitamines er kunnen ontsnappen.
Power-voedingspiramide
‘Goede spijsvertering komt voort uit eetlust en gezondheid uit beide’
- William Shakespeare
We zijn wat we eten!
Onze levensfilosofie of noodzakelijk kwaad..
Optimale voeding is het medicijn van de toekomst!
Eet gezond!
Groenten stomen: tot 50 % meer vitaminen, mineralen en smaakstoffen
dan bij koken in water
Niet onder water
Ben je niet zo’n stomer en wil je de groenten toch liever koken?
Dan behoudt je zo veel mogelijk vitamines en mineralen door zo min mogelijk water te gebruiken. Groenten hoeven niet helemaal onder water te staan om gaar te worden: 1 tot 2 centimeter water in een pan met deksel erop is genoeg om groenten en aardappelen te koken. Kook ook niet langer dan nodig is.
En snijdt de groenten niet te klein: hoe groter de stukjes zijn, hoe minder vitamines er kunnen ontsnappen.
Power-voedingspiramide
Fit met genieten!
Wie gezond en evenwichtig leeft, voelt zich duidelijk beter! Deze power-voedingspiramide, geeft u een overzicht van de levensmiddelengroepen, die voor een gezonde en evenwichtige voeding belangrijk zijn.
De verschillende balken geven aan, in welke verhouding de verschillende levensmiddelen kunnen worden geconsumeerd. Hoe meer onderaan, hoe meer u dit levensmiddel kunt consumeren. Naast een evenwichtige voeding is regelmatig bewegen zeer belangrijk.
*Rijkelijk over de hele dag verdeeld: dranken
Drink dagelijks 1-2 liter vloeistof, bij voorkeur ongesuikerde dranken, zoals mineraalwater of vruchten- of kruidenthees.
*Meermaals per dag in verschillende kleuren: groenten en fruit
Eet per dag 3 porties (= 120 g of eenvoudigweg een handvol) groenten.
Eet tweemaal daags fruit, één portie is ongeveer 120 g, wat overeenkomt met een handvol.
Een fruit- of groentenportie kan ook door ongesuikerd fruit- of groentensap (200 ml) vervangen worden.
*Bij elke hoofdmaaltijd (driemaal daags): graanproducten, volkorenproducten, peulvruchten en aardappelen
Eén portie zijn bv. 100 g brood, 80 g (rauwe) linzen of kikkererwten, ca. 250 g aardappelen of ongeveer 75 g (ongekookte) rijst, pasta, maïs of vlokken.
Geef de voorkeur aan volkorenproducten.
*Dagelijks voldoende: melk, melkproducten, vlees, vis en eieren
Eet per dag afwisselend één portie vlees, vis, eieren of kaas plus 3 porties melk of zuivelproducten, zoals yoghurt of kwark.
Probeer ook eens andere eiwitproducten, zoals tofu. Kies daarbij altijd vetarme producten uit.
*Dagelijks met mate: olieën, vetten en noten
Per dag zult u minstens éénmaal hoogwaardige plantenolie, bv. olijfolie, voor de koude keuken of het besprenkelen van warme gerechten gebruiken.
Gebruik echter weinig vet om in te smeren, zoals bv. boter als broodbeleg.
En nog een tip: noten niet vergeten!
*Met mate genieten: zoetigheden, zoute snacks en energierijke dranken
Deze levensmiddelengroep zal met mate worden genuttigd.
Hetzelfde geldt voor alcoholhoudende dranken.
Gezondheid en genieten
Vers van de pers:
Een van de hoofdredenen waarom we plots een energiedip krijgen in de middag, is omdat ons lichaam bezig is met het verteren van onze maaltijd.
Wanneer we eten gaat het bloed uit onze hersenen naar onze maag, om daar te helpen met het verteringsproces. Daar worden we slaperig van, en hoe meer we eten, hoe langer het duurt om alles te verteren.
Grote porties bij het middagmaal hebben we eigenlijk niet nodig, zeker niet bij een zittend beroep. De laatste 20 jaar zijn onze portiegroottes met bijna 50 procent toegenomen, waardoor we veel meer eten dan ons lichaam nodig heeft.
Probeer een lichte, voedzame maaltijd tussen de middag die je net genoeg energie geeft, zonder dat je maag te vol aanvoelt.

Even pauze
Wie een bureaujob heeft brengt uren per dag achter een computerscherm door, soms zelfs tijdens de lunch om snel een broodje op te eten. Voortdurend achter die computer blijven zitten wil niet zeggen dat je productiever bent, integendeel.
Neem even tijd voor een korte pauze om een frisse neus te halen en wat te bewegen. Je krijgt er een energieboost van, en zal achteraf zelfs meer gedaan krijgen dan wanneer je gewoon achter je bureau was blijven zitten.
Een nog beter idee is het om tijdens de lunchpauze effectief een rondje te gaan joggen of een andere sport te beoefenen.
Wie een bureaujob heeft brengt uren per dag achter een computerscherm door, soms zelfs tijdens de lunch om snel een broodje op te eten. Voortdurend achter die computer blijven zitten wil niet zeggen dat je productiever bent, integendeel.
Neem even tijd voor een korte pauze om een frisse neus te halen en wat te bewegen. Je krijgt er een energieboost van, en zal achteraf zelfs meer gedaan krijgen dan wanneer je gewoon achter je bureau was blijven zitten.
Een nog beter idee is het om tijdens de lunchpauze effectief een rondje te gaan joggen of een andere sport te beoefenen.
Smaak is een zintuig
De fundamentele smaken van zoet, zuur, bitter, zout en umami.
Smaakzin is het vermogen van een organisme om bepaalde chemische samenstellingen direct als smaken waar te nemen.
Het is een van de vijf klassieke zintuigen van mensen en sommige diersoorten. Het orgaan waar de smaakreceptoren liggen, is de tong.
Maar ook achter in de mondholte bevinden zich smaakreceptoren.
De vijf basissmaken vormen slechts een deel van de waargenomen smaak.
Bij de mens speelt ook de reukzin een belangrijke rol in de smaaksensatie.
Als algemene regel is de smaak een perceptie van de interactie van de fundamentele smaken van zoet, zuur, bitter, zout en umami.
De fundamentele smaken van zoet, zuur, bitter, zout en umami.
Smaakzin is het vermogen van een organisme om bepaalde chemische samenstellingen direct als smaken waar te nemen.
Het is een van de vijf klassieke zintuigen van mensen en sommige diersoorten. Het orgaan waar de smaakreceptoren liggen, is de tong.
Maar ook achter in de mondholte bevinden zich smaakreceptoren.
De vijf basissmaken vormen slechts een deel van de waargenomen smaak.
Bij de mens speelt ook de reukzin een belangrijke rol in de smaaksensatie.
Als algemene regel is de smaak een perceptie van de interactie van de fundamentele smaken van zoet, zuur, bitter, zout en umami.
De geneeskracht van aardappel
Aan de ene kant kennen we allemaal de aardappel. Maar er zijn kanten van de aardappel die we niet kennen. Zo is de aardappel geneeskrachtig voedsel! Het zij toegegeven dat er voedsel is met veel meer geneeskrachtige eigenschappen dan de aardappel, maar toch mag deze volksgroente nummer één niet ontbreken in een totaalopsomming van geneeskrachtige groenten. Rauwe aardappel kan zowel in- als uitwendig worden aangewend als medicijn. Inwendig helpt het bij maagzuur, maagpijn en maagzweer en uitwendig onder andere bij brandwonden.
Werkzame stoffen
De aardappel wordt voor fytotherapeutische doeleinden de tuber oftewel de wortelknol gebruikt. Hierin zitten de volgende belangrijke voedingsstoffen: mineralen in de vorm van calcium, fosfor, kalium en ijzer, De vitaminen A, B1, B2, B3 en C. Verder bevat het aardappeltje minieme hoeveelheden steroïde alkaloïden zoals alfa-solanine en alfa-chaconine.
Aardappelsap bij maagzuur
Sap van een rauwe aardappel is basisch en kan daarom het maagzuur neutraliseren. Wanneer aardappelsap met mate wordt gedronken kan het maagzuurproblemen structureel tegen gaan. Er zijn ook andere manieren om maagzuur te voorkomen; het is goed om deze te gebruiken afwisselend met het drinken van aardappelsap. Postelein, bloemkool, zeewier en hennepzaad zijn voedingsmiddelen die maagzuur kunnen voorkomen. Het kauwen op een stuk zoethout is een zeer bekend middel om van een acuut maagzuurprobleem af te komen. Wanneer aardappelsap wordt gebruikt, wordt het voor de helft vermengd met water of eventueel sap van een koolsoort.
Uitwendig gebruik aardappel
De schraapsels van aardappelen, oftewel geraspte rauwe aardappel, wordt ingezet bij huidproblemen.
Aan de ene kant kennen we allemaal de aardappel. Maar er zijn kanten van de aardappel die we niet kennen. Zo is de aardappel geneeskrachtig voedsel! Het zij toegegeven dat er voedsel is met veel meer geneeskrachtige eigenschappen dan de aardappel, maar toch mag deze volksgroente nummer één niet ontbreken in een totaalopsomming van geneeskrachtige groenten. Rauwe aardappel kan zowel in- als uitwendig worden aangewend als medicijn. Inwendig helpt het bij maagzuur, maagpijn en maagzweer en uitwendig onder andere bij brandwonden.
Werkzame stoffen
De aardappel wordt voor fytotherapeutische doeleinden de tuber oftewel de wortelknol gebruikt. Hierin zitten de volgende belangrijke voedingsstoffen: mineralen in de vorm van calcium, fosfor, kalium en ijzer, De vitaminen A, B1, B2, B3 en C. Verder bevat het aardappeltje minieme hoeveelheden steroïde alkaloïden zoals alfa-solanine en alfa-chaconine.
Aardappelsap bij maagzuur
Sap van een rauwe aardappel is basisch en kan daarom het maagzuur neutraliseren. Wanneer aardappelsap met mate wordt gedronken kan het maagzuurproblemen structureel tegen gaan. Er zijn ook andere manieren om maagzuur te voorkomen; het is goed om deze te gebruiken afwisselend met het drinken van aardappelsap. Postelein, bloemkool, zeewier en hennepzaad zijn voedingsmiddelen die maagzuur kunnen voorkomen. Het kauwen op een stuk zoethout is een zeer bekend middel om van een acuut maagzuurprobleem af te komen. Wanneer aardappelsap wordt gebruikt, wordt het voor de helft vermengd met water of eventueel sap van een koolsoort.
Uitwendig gebruik aardappel
De schraapsels van aardappelen, oftewel geraspte rauwe aardappel, wordt ingezet bij huidproblemen.
- Hematomen of blauwe plekken
- Blauw oog,
- Brandwonden,
- Eczeem
- Hordeolum of strontje.
Aardappel als geneeskruid - medische geschiedenis van de aardappel
Aardappel als geneeskruid
Medische geschiedenis van de aardappel De bekende Clusius, tijdgenoot van Dodoens ontving knollen en zaden van de aardappelplant op 26 januari 1588 van Philippe de Sivry, heer van Walhain. Een jaar tevoren had De Sivry deze nieuwe plant gekregen onder de naam Taratoufli. Clusius maakte de eerste wetenschappelijke beschrijving van de aardappel in zijn Rariorum Plantarum Historia in 1601 onder de naam Arachidna; in de inventaris van 1594 wordt ze Papas Americanorum genoemd. In Artsenijgewassen 18de eeuw, wordt de aardappel nog Knobbelige nachtschade genoemd en goed bevonden om stijfsel, jenever, haarpoeder en brood te maken. De aardappel stond in die tijd ook bekend om zijn gas- en windvormende eigenschappen, net zoals vele andere eetbare knollen, maar ook als lustopwekkend middel werd het onder andere beschreven door Abraham Munting. |
Abraham Munting schreef: 'ze zijn zeer gezond voor elk, inzonderheid voor oude manspersonen, versterken de maag en het gehele lichaam, maken goed bloed en verwekken lust tot 't echte werk.'
In de volkse natuurgeneeskunde van zowat 60 jaar geleden is de aardappel volop aanwezig, de gewone gekookte aardappelen zijn goed tegen suikerzieke, reuma en jicht.
' De aardappel vermindert immers het suikergehalte in de urine, evenals de zurigheid en dienvolgens de pijnen in de vleesweefsels van de jicht- en reumalijders.'
Het rauwe sap wordt nog altijd geadviseerd ook als zuurbindend middel bij maagpijn en maagontsteking. Al zou ik dat toch maar kortstondig gebruiken, bijvoorbeeld 3 maal daags een eetlepel gedurende 2 dagen.
Uitwendig als compres lijkt het mij nuttiger en ook veiliger. Geraspte rauwe aardappel als pleister op lichte brandwonden, bedaart vlug de pijn, en vers sap zou ekterogen en wratten doen verdwijnen.
Tegen wratten snij je een aardappel middendoor en wrijft met het sappige snijvlak enkele dagen over die huidverhardingen. 'Om de wortel te doen verdrogen en daarna te kunnen uithalen met de vingers.'
De schil van de aardappel wordt gebruikt om wratten op te lossen.
De rauwe aardappel kan ook gebruikt worden tegen spit, isschias en pijnlijke gezwollen gewrichten. Wel in schijfjes gesneden en in zakjes op de pijnlijke plaatsen gelegd.
Het is duidelijk dat vooral de anti-inflammatoire werking op de gewrichten goed bekend was.
In de volkse natuurgeneeskunde van zowat 60 jaar geleden is de aardappel volop aanwezig, de gewone gekookte aardappelen zijn goed tegen suikerzieke, reuma en jicht.
' De aardappel vermindert immers het suikergehalte in de urine, evenals de zurigheid en dienvolgens de pijnen in de vleesweefsels van de jicht- en reumalijders.'
Het rauwe sap wordt nog altijd geadviseerd ook als zuurbindend middel bij maagpijn en maagontsteking. Al zou ik dat toch maar kortstondig gebruiken, bijvoorbeeld 3 maal daags een eetlepel gedurende 2 dagen.
Uitwendig als compres lijkt het mij nuttiger en ook veiliger. Geraspte rauwe aardappel als pleister op lichte brandwonden, bedaart vlug de pijn, en vers sap zou ekterogen en wratten doen verdwijnen.
Tegen wratten snij je een aardappel middendoor en wrijft met het sappige snijvlak enkele dagen over die huidverhardingen. 'Om de wortel te doen verdrogen en daarna te kunnen uithalen met de vingers.'
De schil van de aardappel wordt gebruikt om wratten op te lossen.
De rauwe aardappel kan ook gebruikt worden tegen spit, isschias en pijnlijke gezwollen gewrichten. Wel in schijfjes gesneden en in zakjes op de pijnlijke plaatsen gelegd.
Het is duidelijk dat vooral de anti-inflammatoire werking op de gewrichten goed bekend was.
Aardappel, een groente met geneeskracht

Er is niet één persoon op aarde die niet van aardappelen houdt. Iedereen raakt door de smaak van aardappel betoverd. Aardappelen zijn een magische lekkernij. Dit ondergronds groeiende gewas is zeer gezond bovendien.
De aardappel is een dagelijks genoegen om te eten.
Als kinderen een fikkie stoken om er aardappels in te poffen kun je ze eigenlijk niets kwalijk nemen. Gepofte aardappels zijn gewoon te lekker.
Vitaminen en mineralen in aardappel
In de aardappelen zitten veel mineralen: zink, magnesium, kalium, fosfor, en calcium. Ook zit er in de aardappel een grote hoeveelheid vitamine C en vitaminen uit het B-complex. 300 Gram aardappelen zijn genoeg om aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine C te komen.
Aardappels tegen gewichtsverlies
Aardappels zijn gekookt of gestoomd het meest gezond. De ondergronds groeiende groente is rijk aan complexe koolhydraten. Deze zijn in tegenstelling tot eenvoudige koolhydraten zeer goed om af te vallen. Een gemiddeld aardappeltje telt slechts 26 calorieën terwijl het wel voedzaam en vullend is. Wie wil afvallen doet er goed aan vette dingen zoals vlees en jus te laten staan en een aardappel extra te eten. Afvallen gebeurt nooit met slechts één wijziging in het menu.
Aardappels en reuma
Rauwe aardappelsap is een natuurlijk medicijn tegen reuma.
Let op bij aardappels in de schil eten
Aardappels in de schil koken is makkelijker, ook gezonder de vitaminen bevinden zich vooral juist onder de schil van de aardappel.
Het niet gezond om een stukje groene aardappel te eten. Zwarte puntjes en groene stukjes bevatten veel gifstoffen. Let dus op dat je de zwarte puntjes van de aardappel haalt voor je ze eet.
Koop biologische aardappelen
Over het algemeen is dit onderaardse knolgewas helemaal niet ongezond maar koop wel biologische aardappelen. Je kunt zelf op biologische wijze aardappels kweken. De pesticidenaardappel die voor een habbekrats in de supermarkt te koop ligt, is erg ongezond omdat er veel bestrijdingsmiddelen in zitten die zich een weg door de schil heen banen.
Zijn frieten ook voedzaam?
Voor gefrituurde aardappel gelden de geneeskracht van aardappelen niet of nauwelijks.
In een snackbar wordt gefrituurd in vet wat de hele dag op hoge temperatuur wordt gehouden. Bovendien is het soort vet een transvet wat slecht verteerd kan worden door het lichaam. Sommige gevoelige mensen krijgen gelijk maagproblemen of eczeem als ze patat van een snackbar eten. Als je zelf frituurt in olijfolie en het vet maar één keer gebruikt dan is er nog wel sprake van voedzaam patat.
Zijn chips ook voedzaam?
Chips wordt ook gemaakt van aardappels maar de chipsschijfjes zijn zo dun en doordrenkt met olie dat vitaminen en mineralen geen kans hebben in optimale conditie te blijven om een gezondheidsvoordeel voor het lichaam te leveren. Als je chips eet, eet je meer vet dan aardappel. Het soort vet is transvet en dat is het slechtste, minst gezonde vet wat er bestaat. Aangezien het nauwelijks mogelijk is om chips zelf op een gezonde manier te bakken kun je veilig stellen dat chips altijd ongezond zijn.
Aardappelen: goed tijdens dieet én voor
gezondheid
Goed nieuws voor iedereen die van aardappels houdt. Twee nieuwe onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat de aardappel helpt om type 2 diabetes te voorkomen en dat ‘ie kan helpen tijdens je dieet als je gewicht wilt verliezen. Een verse aardappel (met schil) bevat namelijk 45% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium en géén vet of cholesterol.
Neem wel biologische aardappelen!
Door de hele hype rondom het Atkins-dieet van de afgelopen jaren zijn aardappelen in een kwaad daglicht komen te staan. De koolhydraten die in aardappelen zitten, zouden je dik maken. Aangezien inmiddels bewezen is dat het Atkins-dieet überhaupt op onzin berust,
kunnen we weer met gerust hart aardappelen eten…
Koolhydraten in aardappels
Ook het ietwat modernere GI-dieet heeft het imago van de aardappel een flinke deuk toegebracht, en ook dit is volkomen onterecht. De koolhydraten in een aardappel scoren dan misschien hoog op de Glycemische Index, namelijk 95… Aardappels bevatten echter maar 14,8 gram koolhydraten per 100 gram product!
Daarentegen scoort bijvoorbeeld roggebrood een GI van slechts 55, maar bevat het per gram ruim drie keer zo veel koolhydraten als aardappels!
En het gaat er natuurlijk niet alleen om hoe snel koolhydraten worden opgenomen in de bloedsuikerspiegel… De hoeveelheid koolhydraten is minstens zo belangrijk!
Liever een klein beetje snelle koolhydraten uit een heilzame en voedzame aardappel (die boordevol gezonde micronutriënten en macronutriënten zit) dan een heleboel tragere koolhydraten uit een nutteloos en ongezond product (niet dat roggebrood ongezond is, by the way…).
Vandaar ook dat de glycemische lading en glycemische waarde inmiddels geïntroduceerd zijn…
Bovendien wordt de GI van een aardappel zeer sterk beïnvloed door de bereidingswijze ervan; zo hoeft een beetgaar gestoomde of gekookte aardappel qua GI niet hoger te scoren dan 50!
Hoe gaarder de aardappel, des te meer complexe koolhydraten er worden afgebroken tot simpelere ketens.
Meer over de gezonde aardappel…
Hierbij nog wat aanvullende informatie over de gezonde eigenschappen van aardappels:
Uitlopers op aardappels
De aardappel is een reproductiemechanisme van de aardappelplant. Op elk zwart puntje ontstaat na verloop van tijd een uitloper wat het begin is van een nieuw plantje. Deze uitloper én de zwarte puntjes moet je beslist niet opeten. Sommige restaurants vergeten dit en vinden het leuk om aardappels in schil te serveren vol zwarte puntjes. Laat in dat geval alsjeblieft de schil liggen. Maar als je thuis een uitloper heb doe dan het volgende: doe de aardappel in een pot met aarde met de uitlopers omhoog en bedek het met aarde. Zo zie je een aardappelplant ontstaan en na verloop van 3 maanden kun je heuse zelfgekweekte aardappels oogsten!
Tot slot
Aardappelen weinig calorieën, zolang je ze maar niet in gefrituurde vorm eet: chips, patat etc. Bovendien leveren ze talloze nuttige voedingsstoffen!
De aardappel is een dagelijks genoegen om te eten.
Als kinderen een fikkie stoken om er aardappels in te poffen kun je ze eigenlijk niets kwalijk nemen. Gepofte aardappels zijn gewoon te lekker.
Vitaminen en mineralen in aardappel
In de aardappelen zitten veel mineralen: zink, magnesium, kalium, fosfor, en calcium. Ook zit er in de aardappel een grote hoeveelheid vitamine C en vitaminen uit het B-complex. 300 Gram aardappelen zijn genoeg om aan de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine C te komen.
Aardappels tegen gewichtsverlies
Aardappels zijn gekookt of gestoomd het meest gezond. De ondergronds groeiende groente is rijk aan complexe koolhydraten. Deze zijn in tegenstelling tot eenvoudige koolhydraten zeer goed om af te vallen. Een gemiddeld aardappeltje telt slechts 26 calorieën terwijl het wel voedzaam en vullend is. Wie wil afvallen doet er goed aan vette dingen zoals vlees en jus te laten staan en een aardappel extra te eten. Afvallen gebeurt nooit met slechts één wijziging in het menu.
Aardappels en reuma
Rauwe aardappelsap is een natuurlijk medicijn tegen reuma.
Let op bij aardappels in de schil eten
Aardappels in de schil koken is makkelijker, ook gezonder de vitaminen bevinden zich vooral juist onder de schil van de aardappel.
Het niet gezond om een stukje groene aardappel te eten. Zwarte puntjes en groene stukjes bevatten veel gifstoffen. Let dus op dat je de zwarte puntjes van de aardappel haalt voor je ze eet.
Koop biologische aardappelen
Over het algemeen is dit onderaardse knolgewas helemaal niet ongezond maar koop wel biologische aardappelen. Je kunt zelf op biologische wijze aardappels kweken. De pesticidenaardappel die voor een habbekrats in de supermarkt te koop ligt, is erg ongezond omdat er veel bestrijdingsmiddelen in zitten die zich een weg door de schil heen banen.
Zijn frieten ook voedzaam?
Voor gefrituurde aardappel gelden de geneeskracht van aardappelen niet of nauwelijks.
In een snackbar wordt gefrituurd in vet wat de hele dag op hoge temperatuur wordt gehouden. Bovendien is het soort vet een transvet wat slecht verteerd kan worden door het lichaam. Sommige gevoelige mensen krijgen gelijk maagproblemen of eczeem als ze patat van een snackbar eten. Als je zelf frituurt in olijfolie en het vet maar één keer gebruikt dan is er nog wel sprake van voedzaam patat.
Zijn chips ook voedzaam?
Chips wordt ook gemaakt van aardappels maar de chipsschijfjes zijn zo dun en doordrenkt met olie dat vitaminen en mineralen geen kans hebben in optimale conditie te blijven om een gezondheidsvoordeel voor het lichaam te leveren. Als je chips eet, eet je meer vet dan aardappel. Het soort vet is transvet en dat is het slechtste, minst gezonde vet wat er bestaat. Aangezien het nauwelijks mogelijk is om chips zelf op een gezonde manier te bakken kun je veilig stellen dat chips altijd ongezond zijn.
Aardappelen: goed tijdens dieet én voor
gezondheid
Goed nieuws voor iedereen die van aardappels houdt. Twee nieuwe onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat de aardappel helpt om type 2 diabetes te voorkomen en dat ‘ie kan helpen tijdens je dieet als je gewicht wilt verliezen. Een verse aardappel (met schil) bevat namelijk 45% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C, 18% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kalium en géén vet of cholesterol.
Neem wel biologische aardappelen!
Door de hele hype rondom het Atkins-dieet van de afgelopen jaren zijn aardappelen in een kwaad daglicht komen te staan. De koolhydraten die in aardappelen zitten, zouden je dik maken. Aangezien inmiddels bewezen is dat het Atkins-dieet überhaupt op onzin berust,
kunnen we weer met gerust hart aardappelen eten…
Koolhydraten in aardappels
Ook het ietwat modernere GI-dieet heeft het imago van de aardappel een flinke deuk toegebracht, en ook dit is volkomen onterecht. De koolhydraten in een aardappel scoren dan misschien hoog op de Glycemische Index, namelijk 95… Aardappels bevatten echter maar 14,8 gram koolhydraten per 100 gram product!
Daarentegen scoort bijvoorbeeld roggebrood een GI van slechts 55, maar bevat het per gram ruim drie keer zo veel koolhydraten als aardappels!
En het gaat er natuurlijk niet alleen om hoe snel koolhydraten worden opgenomen in de bloedsuikerspiegel… De hoeveelheid koolhydraten is minstens zo belangrijk!
Liever een klein beetje snelle koolhydraten uit een heilzame en voedzame aardappel (die boordevol gezonde micronutriënten en macronutriënten zit) dan een heleboel tragere koolhydraten uit een nutteloos en ongezond product (niet dat roggebrood ongezond is, by the way…).
Vandaar ook dat de glycemische lading en glycemische waarde inmiddels geïntroduceerd zijn…
Bovendien wordt de GI van een aardappel zeer sterk beïnvloed door de bereidingswijze ervan; zo hoeft een beetgaar gestoomde of gekookte aardappel qua GI niet hoger te scoren dan 50!
Hoe gaarder de aardappel, des te meer complexe koolhydraten er worden afgebroken tot simpelere ketens.
Meer over de gezonde aardappel…
Hierbij nog wat aanvullende informatie over de gezonde eigenschappen van aardappels:
- Aardappels zijn ideaal als je gluten-intolerant bent!
- Een niet al te lang gestoomde, gekookte of gepofte aardappel (al dan niet in de schil) is overigens veel gezonder dan (in transvet) gebakken aardappels, krieltjes of aardappelpuree!
Uitlopers op aardappels
De aardappel is een reproductiemechanisme van de aardappelplant. Op elk zwart puntje ontstaat na verloop van tijd een uitloper wat het begin is van een nieuw plantje. Deze uitloper én de zwarte puntjes moet je beslist niet opeten. Sommige restaurants vergeten dit en vinden het leuk om aardappels in schil te serveren vol zwarte puntjes. Laat in dat geval alsjeblieft de schil liggen. Maar als je thuis een uitloper heb doe dan het volgende: doe de aardappel in een pot met aarde met de uitlopers omhoog en bedek het met aarde. Zo zie je een aardappelplant ontstaan en na verloop van 3 maanden kun je heuse zelfgekweekte aardappels oogsten!
Tot slot
Aardappelen weinig calorieën, zolang je ze maar niet in gefrituurde vorm eet: chips, patat etc. Bovendien leveren ze talloze nuttige voedingsstoffen!
KOKEN MET MINDER ZOUT
‘Verse kruiden zullen meer kosten dan een schepje zout, maar je krijgt een veel rijker smakenpallet’
‘Verse kruiden zullen meer kosten dan een schepje zout, maar je krijgt een veel rijker smakenpallet’

Kruiden & specerijen
Beschrijving, gebruik en positieve werking op de voeding
Salie
Als keukenkruid worden van de verschillende saliesoorten de viltachtige, sterk behaarde bladeren vers of gedroogd, volledig, gesneden of gemalen gebruikt.
Salie kan het hele jaar door worden gekweekt.
Zelfs onder een laag sneeuw blijft het kruid vers.
- Salie zorgt voor een goed aroma bij vleesgerechten en is vooral zeer geliefd in de Italiaanse keuken.
- Het kruid werkt desinfecterend en doodt efficiënt bacterieën en schimmels. Daarbij helpen saliethee of -pastilles bij ontstekingen in de hals of de mond.
- Lauwe saliethee werkt bovendien ook tegen opvliegers.
Muskaat
Muskaat wordt dikwijls als muskaatbloem aanzien, alhoewel het zich daarbij niet om de bloem maar om de zaadmantel van de muskaatnoot handelt.
De krachtige, geel tot oranje-rode zaadmantel is in zijn geheel, in grove stukken of gemalen vorm beschikbaar en heeft een even fijn aroma als de noot zelf.
- Hij kan in dezelfde gerechten worden gebruikt als de muskaatnoot. Heel lekker in aardappelpuree, pastei en gebak.
- Muskaat werkt eetlustopwekkend en verbetert de stemming; zal echter spaarzaam worden gedoseerd want in grote dosis kan muskaat tot vergiftigingsverschijnselen leiden.

Gember
Gember is vers als een grillige wortelstok in de meeste supermarkten beschikbaar.
Als alternatief wordt ook gemberpoeder aangeboden.
De smaak is echter niet zo sterk. Zeer geliefd als fijne knabbeling, is ook de wortel, overtrokken met of zonder chocolade.
Kardemom
Kardemom is in gespecialiseerde winkels beschikbaar onder de vorm van volledige zaadjes of zaaddozen; in de supermarkt in gemalen vorm.
Kruiskomijn
Alhoewel kruiskomijn dezelfde naam heeft, is hij niet verwant aan komijn en is ook anders van smaak
. Hij is in zijn geheel en gemalen in de handel beschikbaar.
Kruiden met een rood pepertje
Draag bij het schoonmaken en fijn snijden handschoenen!
De etherische olieën kunnen bij aanraking de slijmhuid irriteren en onaangenaam branden.
Gember is vers als een grillige wortelstok in de meeste supermarkten beschikbaar.
Als alternatief wordt ook gemberpoeder aangeboden.
De smaak is echter niet zo sterk. Zeer geliefd als fijne knabbeling, is ook de wortel, overtrokken met of zonder chocolade.
- De citroenachtige scherpe smaak en geur is zeker ook voor de keuken van het Verre Oosten bestemd.
- Gember pept ook vleessauzen en exotische desserts op.
- Gember wekt de eetlust op en is krampwerend bij kolieken.
- Gember helpt bij misselijkheid en braken en is daarmee ook een goed middel tegen reisziekte.
Kardemom
Kardemom is in gespecialiseerde winkels beschikbaar onder de vorm van volledige zaadjes of zaaddozen; in de supermarkt in gemalen vorm.
- Kardemon is vooral bekend voor de bereiding van kerstgebak, worst en pastei.
- Ook voor het verfijnen van desserts en ook voor vlees- en kruidensauzen is kardemom uitstekend geschikt.
- Kardemom is eetlustopwekkend en goed voor de spijsvertering. Bovendien beïnvloedt kardemom stemmingswisselingen positief - een snufje kardemom in de koffie zou de stimulerende werking van koffie bijkomend versterken.
Kruiskomijn
Alhoewel kruiskomijn dezelfde naam heeft, is hij niet verwant aan komijn en is ook anders van smaak
. Hij is in zijn geheel en gemalen in de handel beschikbaar.
- Kruiskomijn is niet weg te denken uit de Oosterse en uit de Zuid-Amerikaanse keuken. Typische gebruiksvoorbeelden zijn bv. kebab en chili con carne.
- Kruiskomijn heeft een positieve werking op de eetlust en spijsvertering.
Kruiden met een rood pepertje
Draag bij het schoonmaken en fijn snijden handschoenen!
De etherische olieën kunnen bij aanraking de slijmhuid irriteren en onaangenaam branden.
- Wie graag pikant heeft, verwerkt de kern en de zaadlijsten mee; erin bevindt zich het meeste van de scherpe capsaïcine.

Het wondermiddel kaneel
Inhoudsstoffen, zoals kaneel kunnen zowel de bloedsuiker- als de bloedvetspiegel positief beïnvloeden en werken ook nog bloeddrukdalend.
Zoek in de winkel naar kaneel uit Sri Lanka, omdat deze minder cumarine bevat als de dure cassia kaneel.
In grotere hoeveelheden veroorzaakt cumarine, hoofdpijn en braken.
Mierikswortel als kruidig medicijn
In mierikswortel zit meer vitamine C dan in appelsienen en citroenen.
Het hoog gehalte aan isothiocyanaten zorgt voor goede doorbloeding en werkt desinfecterend. In de natuurlijke geneeskunde wordt mierikswortel daarom als natuurlijk antibioticum gebruikt.
Komijn voor de spijsvertering
Komijn maakt vele gerechten, bv. met kool of uien, lichter en beter verteerbaar.
Vele mensen houden niet van de smaak van komijn.
In gemalen vorm laat komijn zich fijner doseren en bijt men niet op onaangename korreltjes.
Allergieën en voedselintoleranties
Wij houden rekening met u!
Laat ons weten hoeveel van uw gasten welke allergieën en intolerantie’s hebben.
Een allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem na contact met een bepaalde stof (allergeen).
Tegenstelling tot een allergische reactie moet je bij een intolerantie een bepaalde hoeveelheid opnemen om een reactie uit te lokken (dit heet grenswaarde of tolerantiegrens).
Deze grens is bij iedereen verschillend.
De klachten die optreden komen daardoor meestal geleidelijk. Ze zijn van dezelfde aard als de klachten van een voedselallergie. Over het algemeen zijn ze minder ernstig.
Tips & triks
Niet alle fruit- en groentensoorten samen bewaren
Enkele fruitsoorten, zoals appels en perziken scheiden veel van het rijpingsgas Ethyleen uit.
Fruit, dat er naast ligt, wordt daardoor oud en bederft veel vlugger.
U kunt dit effect echter ook positief gebruiken: leg bv. een appel naast een onrijpe kiwi.

Citroenen - allrounder in de keuken
Het sap geeft aan de gerechten een frisse smaak.
Honing als deugddoend huismiddel
Meng honing met stukjes ui en laat afgedekt 2 uur trekken.
Wanneer u dit gespreid over een dag af en toe inneemt, vermindert u verkoudheidssymptomen en helpt u bacteriën te bestrijden.
Kruidnagel helpt bij tandpijn
Etherische olie uit kruidnagel doet tandpijn verdwijnen - ten minste voor een tijdje.
Bijt op een kruidnagel daar waar het pijn doet en laat minstens een minuut inwerken.
Kruidenzout - zelf gemaakt
Hak kruiden, zoals tijm fijn, laat drogen, stamp fijn en meng met grof zout, doe in een schroefbokaal en laat vier weken trekken.
Verwerk basilicum, rozemarijn en salie op dezelfde manier.
Het sap geeft aan de gerechten een frisse smaak.
- Een paar druppels citroensap zorgen ervoor, dat witte groenten bij het garen wit blijven.
- Leg de helft van een uitgeperste citroen in de koelkast om onaangename geuren te laten verdwijnen.
- In de vaatwasmachine heeft citroenschil dezelfde werking als spoelmiddel.
Honing als deugddoend huismiddel
Meng honing met stukjes ui en laat afgedekt 2 uur trekken.
Wanneer u dit gespreid over een dag af en toe inneemt, vermindert u verkoudheidssymptomen en helpt u bacteriën te bestrijden.
- Natuurlijk gewonnen en koud geslingerde honing zorgt ervoor, dat wonden duidelijk sneller genezen. Basis hiervoor is de in honing aanwezige anti-bacteriële werkende plantenstof.
Kruidnagel helpt bij tandpijn
Etherische olie uit kruidnagel doet tandpijn verdwijnen - ten minste voor een tijdje.
Bijt op een kruidnagel daar waar het pijn doet en laat minstens een minuut inwerken.
Kruidenzout - zelf gemaakt
Hak kruiden, zoals tijm fijn, laat drogen, stamp fijn en meng met grof zout, doe in een schroefbokaal en laat vier weken trekken.
Verwerk basilicum, rozemarijn en salie op dezelfde manier.
- Rooster kruiden, zoals koriander of kardemom, een gedroogd rood pepertje voor een intensief aroma en meng dat met zout. Als alles goed is doortrokken, vul een kruidenmolen ermee op.

Uien optimaal voor de huisapotheek
Uien zijn een leuk huismiddel voor allerlei kwalen.
• Een halve ui op een insectenbeet, mildert jeuk en pijn.
• Snij een ui fijn, zodat etherische olieën vrijkomen, doe hem in een katoenen doek en warm op. Houd de doek op het oor, de pijn zal onmiddellijk verminderen.
Perfecte vinaigrette
Voor een romig effect:
Eerst azijn, mosterd, kruiden en eventueel een fijngesnipperde ui en een beetje warme bouillon verroeren.
Zo kunnen het zout en de aroma's zich met de azijn-mosterdmengeling binden. Als laatste de olie eerst druppelsgewijze en dan in een dunne straal onder voortdurend roeren, toevoegen.
Kies voor bont
Kies voor uw voeding groenten en fruitsoorten uit van verschillende kleuren.
Zo voedt u zich met een breed pallet van verschillende waardevolle voedingsstoffen, zoals bio-actieve plantenwerkstoffen. Ze versterken uw immuniteitssysteem en beschermen u tegen virussen en vrije radicalen.
Uien pellen
Kleine uien, zilveruitjes en knoflook kunnen gemakkelijk worden gepeld wanneer ze ervoor heel kort in warm water worden gelegd. Dan uitnemen, onder koud water laten schrikken en uit de pel drukken.
Uien zijn een leuk huismiddel voor allerlei kwalen.
• Een halve ui op een insectenbeet, mildert jeuk en pijn.
• Snij een ui fijn, zodat etherische olieën vrijkomen, doe hem in een katoenen doek en warm op. Houd de doek op het oor, de pijn zal onmiddellijk verminderen.
Perfecte vinaigrette
Voor een romig effect:
Eerst azijn, mosterd, kruiden en eventueel een fijngesnipperde ui en een beetje warme bouillon verroeren.
Zo kunnen het zout en de aroma's zich met de azijn-mosterdmengeling binden. Als laatste de olie eerst druppelsgewijze en dan in een dunne straal onder voortdurend roeren, toevoegen.
Kies voor bont
Kies voor uw voeding groenten en fruitsoorten uit van verschillende kleuren.
Zo voedt u zich met een breed pallet van verschillende waardevolle voedingsstoffen, zoals bio-actieve plantenwerkstoffen. Ze versterken uw immuniteitssysteem en beschermen u tegen virussen en vrije radicalen.
Uien pellen
Kleine uien, zilveruitjes en knoflook kunnen gemakkelijk worden gepeld wanneer ze ervoor heel kort in warm water worden gelegd. Dan uitnemen, onder koud water laten schrikken en uit de pel drukken.

Sauzen met eierdooier binden
Eierdooier zorgt voor een lichte binding en een aangename volle smaak van de saus.
Eierdooier met een beetje saus binden en de rest van de saus erin roeren. Let erop, dat de saus niet kookt want een eierdooier kan gemakkelijk stollen.
Eierdooier zorgt voor een lichte binding en een aangename volle smaak van de saus.
Eierdooier met een beetje saus binden en de rest van de saus erin roeren. Let erop, dat de saus niet kookt want een eierdooier kan gemakkelijk stollen.
Voor alle info & offerte druk op deze knop: